Beauvale Annexe

One 17 Architects & Interior Designers, Halifax, 2014

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

 

    Download Original

  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     

Development for the residential use of void space beneath a sloping suspended concrete driveway slab

The architect of the original main dwelling 'Beauvale', had always felt that the void beneath the suspended access driveway, used initially as a shelter for the family pet goat, would make a small dwelling.

Ancillary accommodation is planned into this redundant space with main lounge and bedroom spaces housed in a new highly insulated lean-to structure to the south of the original building, with stepped roof form to follow the gradient of the access driveway structure.

An isolating void formed against the highway retaining wall ensures the accommodation is kept warm and dry.

Large picture windows, folding sliding door screen and strategically placed rooflights allow plenty of light to permeate the interior and take advantage of solar gain.

Clever use of mirrors, splayed walls, glass balustrades, and tall ceilings also provide a feeling of space and light. A cantilevered external balcony with glass balustrade provides an extension of space with views of the valley.

Data

  • Begun: Jan 2011
  • Completed: Nov 2014
  • Floor area: 60m2
  • Sector: House
  • Total cost: £70,000
  • Funding: N/A
  • Procurement: Self-build
  • Address: Beauvale, New Lane, Skircoat Green, Halifax, HX3 0TE, United Kingdom

Suppliers