The White House

KCA architects, London, 2014

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

 

KCA     Download Original

  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     

The reworking of a 1930s family house

The house in its original form was top heavy with space at ground lost to the garage and living space fractured across a series of gloomy rooms.

A primary design goal was to rebalance the house by opening up the ground floor and creating a full-width rear extension.

Full height sliding glass doors, a frameless glazed corner and large roof lights flood the new living space with light and connect it to the garden.

The other key project aims were to renew the appearance of the house and to upgrade the energy performance of the building.

By enveloping the house in an external layer of insulation is was possible to simultaneously weatherproof, insulate, draft proof and transform the appearance of the house.

Finished in a self-cleaning through-colour silicone render the sharp lines and floating forms of the remodelled house revive its original modernist spirit.

Data

  • Begun: Sep 2013
  • Completed: Mar 2014
  • Floor area: 249m2
  • Sector: House
  • Total cost: £239,000
  • Funding: Private
  • Tender date: Jul 2013
  • Procurement: Self-build
  • CO2 Emissions: 32.05kg/m2/year
  • Address: Crouch End, London, United Kingdom

Professional Team

Suppliers