Pod Gallery

Stonewood Design, South Gloucestershire, 2014

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

 

Craig Auckland (website)     Download Original

  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     

The restoration of the grade II-listed barn into a gallery

The client required a space within the barn, which was warm, dry, light and airtight, and which could be used to house a personal collection of watercolour paintings.

They wished to restore Home Farm Barn to its former glory and remove past interventions within it, which serve to domesticate what is a bold historic structure.

They also wanted to sensitively and creatively manage the interface between the house and the barn.

There was an opportunity to view the interior of the barn from the house, and celebrate the tough, axial sense of space within the barn.

The barn's gallery intervention is a lightweight timber structure, which in its concept is a reversible intervention.

The gallery only touches the barn where it sits on the existing raised floor, directly above the cellar below. It cantilevers over this floor, giving the impression of floating, or of a vessel which is launching forth.

The walls and roof of the gallery sit away from the barn. The roof undulates around the existing barn trusses, creating a cast of the negative space.

The existing domestic doors and windows in the barn are removed and the openings made good. All arrow-slit window openings are reinstated. Sealed, glazed openings are introduced into the gallery which align with the openings to the barn. Framed views of the barn therefore sit alongside the paintings - the two being viewed together from the warmth of the barn.

Full height glazing is provided to the gable of the gallery which faces the barn. In this way, the full splendour of the barn is revealed from the comfort of the gallery.

The soft warm qualities of the timber gallery contrast with the hard cold structure of the stone barn.

Data

  • Begun: Mar 2014
  • Completed: Oct 2014
  • Floor area: 40m2
  • Sector: Arts and culture
  • Total cost: £250,000
  • Funding: Private
  • Tender date: Feb 2014
  • Procurement: traditional procurement
  • Address: South Gloucestershire, United Kingdom

Professional Team