Fowlsheugh Observation Shelter

Bell Ingram Design, Aberdeenshire, 2011


Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in


Euan Wright     Download Original

  • Landscape plan    
  • Site plan    
  • Section A-A    
  • Section B-B    
  • Section C-C    
  • Section D-D    
  • Section E-E    
  • North elevation    
  • East elevation    
  • South elevation    
  • West elevation    

Bird observation shelter on the side of a cliff near Stonehaven, Aberdeenshire

The Fowlsleugh Observational Centre was designed for the RSPB following a bequest from Mr. George Anderson and his wife Dr. Moyra Anderson. The couple were keen to provide a location for the observation of the landscape and local wildlife on a site that they had enjoyed during their lives.

The architects' focus was to provide optimum views of the surroundings, which include the ruined cliff top fortress of Dunnottar Castle. The shelter is intended to provide a space for calm contemplation that will feel safe in all weathers, despite its rough setting.

Stone from a local quarry was used for the external walls and the interior is clad in timber from a renewable source. Through the use of these materials alongside a sedum roof it is hoped that the shelter will become part of the landscape as it is exposed to the elements and weathers.


  • Begun: Dec 2010
  • Completed: May 2011
  • Floor area: 14m2
  • Sector: Arts and culture
  • Total cost: £98,000
  • Funding: Private donation
  • Tender date: Oct 2010
  • Procurement: SBCC Minor Works with Contractor’s Design
  • Address: Fowlsheugh Observation Shelter, near Stonehaven, Aberdeenshire, AB11 5EG, United Kingdom

Professional Team

AJBL Sponsor

Sika Sarnafil

Sarnafil is the UK’s market-leading single ply roofing system for new and refurbishment projects

Find out more