Ondaatje Wing, National Portrait Gallery

Dixon Jones, London, 2000

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

 

Dennis Gilbert/View (website)     Download Original

  •     
  • A full-height daylit space has become the heart of the transformed National Portrait Gallery    
  • The new wing abuts and opens up the nineteenth century building at every level    
  • The restaurant perched on top of the new wing offers spectacular views across a roofscape of domes, towers and rooflights    
  • In a pre-emptive strike in 1999, Dixon.Jones gave the npg a bookshop and an attractive basement-level café     
  • Panelled in slatted timber,  the basement level auditorium is sober, and even grave.  The row of columns supports the escalator    
  • Ground floor plan    
  • First floor plan    
  • Second floor plan    
  • Third floor plan    
  • Section    
  • Section    
  • Working detail    
  • Working detail    

Reconfiguration and expansion of an existing four-storey Victorian art gallery, to include multi-storey exhibition space and café

The Ondaatje Wing creates a new heart to the National Portrait Gallery, increasing the public and exhibition space by 50 per cent and significantly upgrading visitor facilities.

The wing incorporates a dramatic central hall, lecture theatre, state-of-the-art IT gallery and two new exhibition spaces, called the Balcony Gallery and the Tudor Gallery. The Balcony Gallery is suspended on cables from the Tudor Gallery and flanked by a walkway that overlooks the central hall. Within the wing, a series of four metre-high partitions, which are staggered to allow reflected natural light into the exhibition space, partially enclose the gallery.

There is a 100-seat rooftop restaurant designed as an implied loggia, with a sloping lead roof and fully-glazed southern facade to maximise the breathtaking views over Whitehall and Trafalgar Square.

Data

  • Completed: May 2000
  • Sector: Arts and culture
  • Address: St Martin's Place, London, WC2H 0HE, United Kingdom

Professional Team

Suppliers

AJBL Sponsor

SAS International

SAS International is a British manufacturer of interior products

Find out more