Lens House

Alison Brooks Architects, London, 2012

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

 

Paul Riddle     Download Original

  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  • Site Plan    
  • Lower ground floor plan    
  • Upper floor plan    
  • Section A-A    
  • Section B-B    
  • Section C-C    

Restoration of and extension to a derelict Victorian semi-detached house in Canonbury, which was suffering major structural decay

The architect was invited us to be architecturally adventurous and to place the focus of the new house on a magnificent walnut tree in the garden.

An extension was created from two connected, tapered volumes that wrap around the house and project into the garden. The first volume, created from space excavated from the sloped side of the garden, is an office and shop front for the client’s photography business. The second connected volume spatially expands and draws light into the first floor living room.

As well as providing work and living space, the extensions choreograph a sequence of views of the walnut tree, and shield the house from neighbours.

Data

  • Completed: Oct 2012
  • Floor area: 470m2
  • Sector: House
  • Address: Islington, London, United Kingdom

Professional Team