Luker House

Jamie Fobert Architects, Barnes, London, 2012

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

 

Olivier Hess     Download Original

  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  • first floor plan    
  • Roof plan    
  • Long section    
  • Sections    
  • Ground floor plan    
  • Site plan    

Brick family home in Barnes, south-west London, built on a severely constrained site

The site suffered from severe constraints, including flood risk, privacy and daylight issues, so the form of the new house is heavily dictated by its context.

A two-storey mass hugs the rear boundary, while single-storey ‘pavilion’ elements extend into the site, enveloping a courtyard. The ground-floor living spaces, all of which open onto the courtyard, are sunken for privacy and to enhance the sense of a journey.

The house is subtly detailed in brick, consistent with neighbouring buildings, while bronze is used sparingly throughout. The landscaping (designed with input from Tom Stuart Smith) further enables the house to sit comfortably within its context. A concrete retaining wall wraps the courtyard on the exposed side, providing seating and including a pool of two stacked bronze water tanks.

Data

  • Completed: Nov 2012
  • Floor area: 328m2
  • Sector: House
  • Total cost: £985,000
  • Address: Stanton Road, Barnes, London, United Kingdom

Professional Team