Bonhôte House

AOC, London, 2012

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

 

Tim Soar (website)     Download Original

  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  • Site plan    
  • Lower ground floor plan    
  • Upper ground floor plan    
  • First floor plan    
  • Second floor plan    
  • Section    
  • Mouldings    

Refurbishment of a four-storey 19th-century townhouse in north London

The architects have removed an area of floor, merging basement and ground levels at the front of the house to create a double-height gallery into which a new decorative stair descends from the entrance hall. This brings natural light into the basement living space, and creates expansive walls for the display of large artworks and for the storage of valuable books.

On the upper levels, non-structural walls have been relocated to shape a range of spaces appropriate to the family’s lives. New doors and internal windows connect individual rooms while maintaining distinctions between them, offering glimpses through the house itself, and then out into the city beyond.

The bare walls are enriched with bespoke timber profiles created from the facial profiles of family members – a reinterpretation of traditional mouldings. Used as skirtings, architraves and linings, these ornamental features ensure each room is uniquely tailored to its inhabitants.

Data

  • Begun: Jun 2011
  • Completed: Mar 2012
  • Floor area: 136m2
  • Sector: House
  • Total cost: £249,000
  • Procurement: JCT Intermediate
  • Address: Stoke Newington, London, United Kingdom

Professional Team

AJBL Sponsor

Armstrong World Industries

A global leader in providing customised, multi material ceiling and wall solutions

Find out more