The Green

AOC, London, 2016

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

The Green is AOC’s first stand-alone public building 

Timothy Soar     Download Original

  • The Green is AOC’s first stand-alone public building    
  • The brickwork references the brick pattern of the Old Nun’s Head pub opposite    
  • The mortar is the same colour as the brick    
  • The building drops down to a single storey, which cranks to create storage and a covered cycle shed    
  •  Embossed herringbone brickwork on the main elevation     
  • A pale green painted steel balcony provides shelter over the entrance beneath    
  • Red-stained plywood walls    
  • The staircase rises diagonally through the reception area    
  • Red-stained plywood walls    
  • The double-height hall    
  • Location plan    
  • Site plan    
  • Ground floor plan    
  • First floor plan    
  • Section AA    
  • Section BB    
  • Isometric drawing    

The Green is a new public building in south-east London, which accommodates Nunhead’s community life.

The Green is AOC’s first stand-alone public building. Its architecture demonstrates three main intentions: as an object just off the Nunhead Green, it expresses architectural elements of its context in playful, easily understandable ways; the girdle of space around it is a carefully configured public realm; and its interior is receptive, atmospherically and functionally. It comprises an office, café-kitchen, lavatories, a central living room and a big double-height hall on the ground floor; with medium and small meeting rooms on the top floor. The two levels are linked by a staircase, which rises diagonally across the reception area. 

The lantern-cum-faux-chimney-piece, and the embossed herringbone brickwork on the main elevation – with mortar the same colour as the brick to monumentalise the mass – references the brick pattern of the Old Nun’s Head pub opposite, and the chimneys of the 1852 almshouses facing Nunhead Green. Conceptually, the design takes the bottom storey of a Victorian terraced house opposite, and puts an almshouse on top. 

This expressive treatment of surface and detail is apparent internally in the red-stained plywood walls of the living room. The cranking of the building’s single-storey north end is echoed by a pale green painted steel balcony angling outward from the main elevation to create a substantial canopy over the entrance. There is a sign, and a symbol: the words ‘THE GREEN’ are set in steel lettering across the angle of the balcony railings. 

Data

  • Begun: May 2015
  • Completed: Sep 2016
  • Floor area: 307m2
  • Sectors: Civic, Arts and culture
  • Total cost: £1.2M
  • Procurement: GC/WORKS
  • CO2 Emissions: 20.9kg/m2/year
  • Address: The Green, Nunhead Community Centre, 5 Nunhead Green, London, SE15 3QQ, United Kingdom

Professional Team

Suppliers