Millbrook House

Loyn and Co, Cardiff , 2013

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

 

Stale Eriksen     Download Original

  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  • Ground floor plan    
  • Roof plan    
  • Section A-A    
  • Section    
  • Section C-C    
  • Elevation    
  • Construction section    

House in a suburban area of Cardiff

Conceived as a series of building elements that float and overlap over each other, a simple palette of materials have been utilised to construct this new dwelling.

A ground floor brickwork ‘garden wall’ that winds inside and out of the house, bringing the garden in, sits under a floating Accoya clad timber first floor. A zinc roof drapes and folds over the central spine of the building, expressing the ‘bones’ of the timber structure that support it, whilst also providing solar shading to the south and protection to the north side of the dwelling.

Large extents of glazing to the south and east provide key visual connections to the external landscaping and exploit the benefits of passive solar gain. This five bedroom dwelling is extensively automated including a home office, cinema room, gym and play room.

The bespoke hand-made imperial sized bricks, provide a texture to the ground floor walls that weave in and out of the house, connected by the transparency of the glazed openings that frame the external landscape and capture the southern light.

Data

  • Begun: Sep 2012
  • Completed: Nov 2013
  • Floor area: 470m2
  • Sector: House
  • Procurement: JCT IC2011
  • Address: Mill Road, Cardiff , CF14, United Kingdom

Materials

Brickwork

Professional Team