Bannockburn visitor centre

Reiach and Hall Architects, Stirling, 2014

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

 

David Grandorge     Download Original

  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  • Ground Floor Plan    
  • First Floor Plan    
  • Section    
  • Elevations    
  • Model    
  • Model    
  • Model    
  • Model    

Visitor centre at the site of the Battle of Bannockburn

The scheme for the National Trust for Scotland and Historic Scotland commemorates Robert the Bruce's celebrated victory over English monarch Edward II in 1314.

The centre, arranged around a courtyard, sits to the side of a main avenue that leads to the battlefield's hilltop monuments. It comprises exhibition spaces including a 'Battle Room', where an audiovisual presentation illustrate the events which took place 700 years ago this June, a café with views of the monuments, and staff offices.

In addition to the visitor centre, the project also included the conservation of the Category A-listed monuments on site - a rotunda featuring a bronze equestrian statue of Robert the Bruce, a flagpole and cairn.

Data

  • Completed: Feb 2014
  • Sector: Arts and culture
  • Total cost: £9.1M
  • Address: Glasgow Road, Whins Of Milton, Stirling, FK7 0LJ, United Kingdom

Professional Team