New Stobhill Hospital Ambulatory Care and Diagnostic Centre

Reiach and Hall Architects, Glasgow, 2009

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

Main entrance 

Andy Mcgregor     Download Original

  • Main entrance    
  • Exterior facade    
  • Main entrance    
  • Suburban landscape beyond new hospital building    
  • South elevation entrance    
  • Southern end staircase    
  • East to west concourse    
  • Atrium    
  • Feature staircase in atrium    
  • Feature staircase    
  • North block overlooking atrium    
  • Atrium bridge    
  • Atrium    
  • Courtyard (NHSGCC)    
  • Internal view of courtyard    
  • Renal department in south block    
  • View from the waiting room    
  • Aerial View (NHSGCC)    
  • Ground floor plan    
  • First floor plan    
  • Second floor plan    
  • Third floor plan    
  • Section A-A    
  • Isometric    
  • Ground floor departments    
  • First floor departments    
  • Second floor departments    
  • Third floor departments    

Hospital building arranged around a central circulation arcade

The Stobhill project is integrated from the inside out, through the device of the central circulation arcade. The design combines two main blocks: a massive, deep-plan, four-storey treatment block at the north and a long, three-storey linear block of clinics to the south, the two are linked by a full-height, top-lit concourse.

The two external faces of the building clearly reflect their purpose. The more public north face of the clinic slab and the whole of the treatment block, which overlook the core of the new hospital, feature a combination of low-cost materials and elements that project a considerable Bauhaus-like elegance: off-white render, horizontal window-banding and subtle, three-tone grey cladding panels. The north-west and north-east corners of the clinic, overlooking the concourse entrances, are formed by partly-glazed, partly brick-clad stair-towers.

The rear faces of the clinic block, to south, west and east are treated in a utilitarian manner, rendered and dotted with small windows and cropped harshly at the top; a dark brick ground floor links this otherwise stark rear section to the two front stair towers.

Data

  • Begun: Nov 2006
  • Completed: Mar 2009
  • Floor area: 28,000m2
  • Sector: Healthcare
  • Total cost: £100M
  • Tender date: Aug 2006
  • Procurement: Bespoke PFI contract
  • CO2 Emissions: 176kg/m2/year
  • Address: Stobhill Hospital, Glasgow, G21 3UW, United Kingdom

Professional Team

Suppliers