National Theatre

Haworth Tompkins, London, 2015

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

 

    Download Original

  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  • Max Rayne Centre detail    
  •     
  • Exploded View    

A remodelling and refurbishment of Denys Lasdun's theatre on London's South Bank

The National Theatre has been remodelled and refurbished, including the creation of the Max Rayne Centre, which contains a state-of-the art scenic art studio.

The theatre’s workshops have been remodelled to include a public viewing gallery, and workshop space converted to create the Clore Learning Centre.

The Cottesloe Theatre – renamed the Dorfman – has been modernised, and its foyer upgraded.

The north-east corner of the river frontage – formerly the service yard – has been converted to bars and cafés, with the construction of a café atrium facing the river.

The main entrance has been remodelled to create a new entrance, the Sackler Pavilion, while public foyers have been refurbished. Landscape and terraces have been redesigned.

Sustainability enhancements include fabric upgrades, a combined heat and power unit, and a ground source heat pump installation to the Max Rayne Centre.

Data

  • Begun: Oct 2007
  • Completed: Apr 2015
  • Floor area: 19,309m2
  • Sector: Arts and culture
  • Total cost: £80M
  • Procurement: Construction management with some elements procured traditionally
  • Address: South Bank, London, SE1 9PX, United Kingdom

Professional Team