Garden Pavilion Extension

Eger Architects, London, 2012


Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in


John Eger     Download Original

  • Plan and elevations    
  • Elevations    
  • Windows    
  • Structure sketch    

Garden Pavilion replacing an old greenhouse at the rear of an end of terrace 1930s house

A timber frame on minimal foundations to cause least disturbance to existing drain runs forms a new garden pavilion replacing a dilapidated upvc greenhouse. This extension is the family kitchen and dining space and is part of the garden and a side courtyard shared with the sitting room in the house. Being an end of terrace house, the side-wall is boundary to a 4 storey council block and to gain privacy the pavilion roof forms an overhang acting as both a shield and sun visor.

The former galley kitchen has been converted to a utility room and pantry and entrance to a new shower room at the rear end of the side garage.

The Douglas Fir exposed timber frame is bolted to a reinforced concrete slab incorporating under floor heating below travertine stone tiles. Large double glazed panels and sliding windows infill the frame above worktop level and inbuilt corner seating.


  • Begun: Feb 2012
  • Completed: May 2012
  • Floor area: 32m2
  • Sector: House
  • Total cost: £60,000
  • Tender date: Nov 2011
  • Procurement: JCT Minor Works 2011
  • Address: 5 Shore Place, London, E9 7QQ, United Kingdom

Professional Team