Family room extension

Eger Architects, London , 2012

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

 

John Eger (website)     Download Original

  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  • Plan    
  • Section    
  • Side elevation    
  • Existing and proposed plans and elevations    
  • Planning application    
  • Blind sections    

Family kitchen, dining and play room as a rear garden extension of the main body of the house

The aim was to replace a tight galley kitchen, which was also a passage to the garden with a spacious family room.

The view to the garden is enjoyed via a wide panorama wall extending the entire 4.5 metre width of the room as a single piece of glass with no mullions. The worktop containing the hob and sink runs along the glass to enjoy the view.

The new room creates a sunny courtyard between the house and garden, which are linked by a covered side passage to the new room. Entry and exit to the garden is via this passage.

Construction is a well insulated timber frame built off a reinforced concrete slab cantilevered off central foundation strips so as not to disturb fragile party walls. Under floor heating provides warmth when needed and the courtyard and side passage doors open on friction stays for natural ventilation.

Data

  • Begun: Mar 2012
  • Completed: Sep 2012
  • Floor area: 24m2
  • Sector: House
  • Total cost: £81,000
  • Funding: Private
  • Tender date: Jan 2012
  • Procurement: JCT Minor Works 2011
  • Address: 74 Copleston Road , London , SE15 4AG, United Kingdom

Professional Team

Suppliers