Goldhawk

Waind Gohil Architects, London, 2012

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

 

    Download Original

  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  • Plan    
  • Long section    
  • Cross section    
  • Cross section    
  • Elevation    
  • Elevation    
  •     
  •     

The brief was to extend the living space of a Victorian townhouse, listed as a building of merit by Hammersmith & Fulham Council

The solution was a substantially timber rear extension of bold form at upper ground floor level.

Maximising natural light and connectivity to the garden, the extensive use of structural glass and lightweight timber structure cantilevering over the existing accommodation below, combine to provide an elegantly ‘balanced’ structure and space which flows into the landscaped garden.

From timber, a series of cantilevering roof joists, with one slender post to create a glass to glass corner detail and floating roof structure unsupported for most parts when the glazing panels are fully opened.

The build result is a striking modern extension, and the specific use of timber for structure and finishes is sympathetic to its context, maximises light and connectivity to the garden, and provides a high degree of functionality of openings onto the garden.

Data

  • Begun: Aug 2011
  • Completed: Feb 2012
  • Floor area: 30m2
  • Sector: House
  • Total cost: £70,000
  • Procurement: JCT IFC 98
  • Address: Goldhawk Road, London, W12 8EP, United Kingdom

Professional Team

Suppliers