Wormit Extension

WTArchitecture, Newport on Tay, 2011


Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in


Matt Laver (website)     Download Original

  • Ariel location    
  • Site plan    
  • Ground floor plan    
  • Basement plan    
  • Long section    
  • Rear elevation    
  • Sectional pers graphic    
  • Details    
  • Details    

An extension of a semi-detached Victorian house and conversion of basement creating connection to view and additional accommodation with access to garden

The house is built into a slope with two storeys on the street side and a disconnected basement at garden level. Considering the northerly outlook and exposed site, we proposed to extend the dining space with a bay window and create a new stair giving direct access to a new living space below with connections to the garden. The basement storage area was converted to create a new bedroom, shower room and utility to the rear.

The overtly contemporary bay window slides out through the skin of the original building cantilevering out towards the Tay Bridge. This floor to ceiling glass box creates a light airy sitting/dining space. Full height shelves line the stair slot with an overhanging plywood desk to maximise the space above. Directly below this bespoke plywood shelves for vinyl hide a sliding partition giving flexibility to the living space below.


  • Begun: Oct 2010
  • Completed: Dec 2011
  • Floor area: 70m2
  • Sector: House
  • Total cost: £95,000
  • Tender date: Jun 2010
  • Procurement: MWD/SBCC Minor Works with Contractor Design
  • Address: 33 Riverside Road, Wormit, Newport on Tay, DD6 8LL, United Kingdom

Professional Team