Circus Lane Mews

WTArchitecture, Edinburgh, 2009


Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in


Andrew Lee (website)     Download Original

  • Site plan    
  • Ground floor plan    
  • Vault level plan    
  • Section A-A and C-C    
  • Isometric    
  • Section    
  • Section    
  • Vault detail    

Small maisonette created by connecting and reconfiguring the ground floor mews workshop to the vaulted space beneath

The lounge and cooking/dining space located on the upper ground floor are divided by the staircase, which follows the axis of the original street level coal chute.

The central staircase successfully connects the two levels providing light and air to the basement by cutting away much of the vault and splitting the upper levels to reduce the length of individual stair flights.

The glazed balustrades and specifically positioned cuts and fractures in plan provide borrowed light to the lower spaces.

Largely surrounded by etched glass the stairs descend to the lower level towards the newly glazed coal chute that encourages light to flow deep into the plan.

The exposed vaulted brick lower level has two bedrooms and one bathroom artificially lit with concealed fittings.

Street level aluminum windows operated electronically are used while retaining the original external Georgian sash and case windows frontages.


  • Begun: Mar 2009
  • Completed: Nov 2009
  • Floor area: 75m2
  • Sector: House
  • Total cost: £240,000
  • Procurement: SBCC MW05 with Contractor Design
  • Address: 33 Circus Lane, Edinburgh, EH3 6SU, United Kingdom

Professional Team


AJBL Sponsor

Mumford & Wood

Specialist manufacturer of bespoke timber windows, doors and roof lanterns in period and contemporary designs

Find out more