Bath Street Window

Konishi Gaffney Architects, Edinburgh, 2010


Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in


Konishi Gaffney Architects (website)     Download Original

  • Ground floor plan    
  • Side elevation    
  • Rear elevation    
  • Existing plan    
  • Sectional detail: Plan    
  • Sectional detail    

Ground floor renovation of a listed building to include a glazed corner with careful attention to the detail of the ashlar stone wall

The scheme simplified the existing plan and created a new glazed corner on a Grade B Listed building, situated in the conservation area of Portobello, Edinburgh. The kitchen was also re-orientated to the garden and the south, bringing natural light into the house.

The architects inserted a small 80mm steel post and a hidden steel beam. The stone was cut with a lip over the steel flange and frameless glazing set level to the walls and floor.

The glazing was carefully detailed to pick up existing joint lines in the stugged ashlar stone walls and set flush to the stone to accentuate the beauty and texture of the stonework. The glass increases the kitchen floor area by around 15 per cent.

The existing garden access was removed and replaced with a small utility/drying space. All the walls were lined, insulated and draft proofed to current building regulation standards.


  • Completed: Mar 2010
  • Floor area: 32m2
  • Sector: House
  • Total cost: £23,370
  • Procurement: Building Contract or Home owner/Occupier with a Consultant (Sept 04) SBCC
  • Address: 29 Bath Street, Portobello, Edinburgh, EH15 1HB, United Kingdom

Professional Team

AJBL Sponsor

Mumford & Wood

Specialist manufacturer of bespoke timber windows, doors and roof lanterns in period and contemporary designs

Find out more