New Garden Room, Private House

re|form architects, Bolton, 2010

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

Externals 

    Download Original

  • Externals    
  • Integrated solar blinds    
  • Roof structure    
  • South side    
  • Corner detail    
  • External    
  • Internal view    
  • Context    
  • Ground floor plan    
  • Section B-B    
  • North elevation    
  • West elevation    
  • South elevation    
  • Steel frame erected    
  • Glazing In Context    
  • Gutter detail    

Garden Room Extension to Private Dwelling To Enhance Existing Living Space

The nature of the existing property is very much within the vernacular character of the area, but the clients wished to express the garden room as a much more contemporary structure with a predominantly glazed outlook to take advantage of the majestic landscape in which it is located.

The concept for the structure was to provide a minimal glazed box with a fully integrated services and structural solution without breaking cost parameters. This was achieved by splitting the glazing into two elements (walls and roof) using a high level ‘aerofoil’ to provide structure and service distribution, leaving the remainder of the extension as transparent as possible.

The extensive glazing is complemented by zincwork to the aerofoil and a limestone floor which flows seamlessly to the external terrace accessed through integrated sliding doors within a concealed framework. Heat exchangers and a ground source heatpump were included as part of the project.

Data

  • Begun: Sep 2009
  • Completed: Feb 2010
  • Floor area: 36m2
  • Sector: House
  • Tender date: Jul 2009
  • Procurement: JCT Minorworks
  • Address: Hartwood, Bolton, United Kingdom

Professional Team

Suppliers