High Street to Hidden House

Teatum + Teatum, London, 2011

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

High Street elevation 

Lyndon Douglas     Download Original

  • High Street elevation    
  • Elevation close-up    
  • Box within a box     
  • Sterling interior    
  • Sterling interior    
  • Sterling elevation    
  • Sterling kitchen    
  • Mezzanine office    
  • Street level view    
  •     
  • In context    
  • External skylights    
  • Skylights    
  • Rear elevation    
  • External doors    
  • External doors    
  • Living space    
  • Sunken interior    
  • Lightwell    
  • Study    
  • Stairwell    
  • Bathroom    
  • Sky view    
  • External doors night    
  • External doors night    
  • Site plan    
  • Plans    
  • Section    
  • Rear elevation and section    
  • Entrance section    
  • Isometric view    
  • Site March 2010     
  • First floor steels    
  • Steel doors elevation & section    
  • Steel door plans    

The project creates a new house in the rear yard of a former cab office and turns the cab office into a contemporary working environment. The proposal seeks to re-activate a London High Street and re-use the left-over service spaces of the city

The local High Street is characterised by flat shop fronts, dominated by graphics with no connection between street and interior. This flatness prevents a dialogue between the street and shops, it prevents pedestrians slowing down and gazing in. High Street seeks to create an active interface by allowing the pavement to cut into the interior providing the opportunity for the casual gaze. Its scale and relation to the street invites looking in, an exchange between the office and its locality. London’s High Streets need to re-consider how they can interact with local people to make them relevant.

Hidden House adjoins the office. Formally open space, bounded by two storey walls and with no street frontage. These constraints become the architectural opportunity. No street frontage, lack of daylight and no aspect to inform the proposal. Daylight is brought into the space through a 7 metre lightwell, bedrooms are 4 metres high. These volumes are organised such that the space itself is a luxury. The lack of view out informs the internal spatial organisation. Spaces overlap and connect across the lightwell, bedrooms connect into lightwells and further bedrooms. Living spaces view through bedrooms and out through skylights. This spatial overlap allows the programme of the house to interconnect.

Externally the house is slotted between existing buildings, articulated as a flat surface and faced in a silica carbide render. The flat façade is animated by a steel butterfly door, laser cut to allow light in and out. The façade is conceived as a mask, inviting the viewer without revealing the interior.

Data

  • Begun: Mar 2010
  • Completed: Feb 2011
  • Floor area: 140m2
  • Sectors: Office, House
  • Total cost: £242,000
  • Procurement: Construction Management by TEATUM +TEATUM
  • Address: 79 Askew Road, London, W12 9AH, United Kingdom

Professional Team

Suppliers

AJBL Sponsor

Armstrong World Industries

A global leader in providing customised, multi material ceiling and wall solutions

Find out more