Chantry Barn

Hudson Architects , Suffolk, 2011

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

 

James Brittain Photography (website)     Download Original

  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  • Site plan    
  • Ground floor plan    
  • First floor plan    
  • Section A-A    
  • Section B-B    
  • North east and south east elevation    
  • South west and north west elevation    

Conversion of a pair of 17th and 18th century timber framed barns into a single house

The existing Grade II listed structures that are arranged in an L-shape, date back to around 1600, and include timbers from an earlier medieval building.

Externally, through the choice of materials such as timber weatherboarding and reclaimed pan tiles, the architect’s design aims to retain the agricultural and historically sensitive character of the barns, which is juxtaposed with modern living spaces.

The internal design is largely open plan with the kitchen and living rooms placed in double height spaces where the timber frame has been left exposed. A walkway that links the master bedroom to the stairs runs across one of these open spaces.

Sight lines within the barn are maximised by the use of mirrors recessed within the external structure and by introducing internal windows into the voids.

Data

  • Begun: Jun 2010
  • Completed: Oct 2011
  • Floor area: 384m2
  • Sector: House
  • Total cost: £765,000
  • Procurement: JCT05 Intermediate Building Contract with Contractors Design
  • Address: Denston, Suffolk, CB8 8PP, United Kingdom

Professional Team

Suppliers