Wolverhampton Civic Hall

Penoyre & Prasad, Wolverhampton, 2001

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

 

Dennis Gilbert/VIEW (website)     Download Original

  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  • Lower ground floor plan    
  • Ground floor plan    
  • Mezzanine floor plan    
  • Gallery level plan    
  • Section A-A    
  • Detail section    
  • From top: Cut-away isometric of gallery wall; Key part elevation; Key part plan of gallery    
  • Detail section through gallery bar    

Renovation and extension to the Grade II listed public building, creating additional spaces for increased public engagement and activities

In 1996 Penoyre and Prasad won the design competition for a comprehensive £10m upgrade of the performance spaces. The first phase of the proposed scheme was completed in 2001. This involved increasing the Civic Hall’s capacity and restoring the original spatial qualities of the public areas, which had been subject to piecemeal alterations over the years.

The conservation strategy was to restore the original fabric and finishes wherever possible, while using a complementary palette of modern materials for the new extensions.

Long glass galleries were added on each side of the building. These house two new bars and discreet mezzanines providing additional back-of-house facilities. The galleries appear to float above the masonry of the original building and at night they become illuminated showcases for the activity within.

Data

  • Completed: 2001
  • Floor area: 5,719m2
  • Sectors: Civic, Arts and culture
  • Total cost: £3M
  • Funding: Private
  • Tender date: 1996
  • Procurement: JCT
  • Address: North Street, Wolverhampton, WV1 1RQ, United Kingdom

Suppliers