Rushton Street Surgery

Penoyre & Prasad, London, 1996

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

 

Morley Von Sternberg (website)     Download Original

  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  • Ground floor plan    
  • First floor plan    
  • Second floor plan    
  • Section    
  • Site plan    
  • Concept sketch    
  • Detailed plan and section through canted wall    
  • Fin detail    

Surgery to house all local GP practices and community health services in one building

The brief required a building with a central communication zone which would be divided into four separate GP practices, but could be opened up to allow for future change.

The ground floor is divided into four zones. The first for car-parking and entrances; the second contains administrative areas and a reception. This opens into the third zone, the public realm of waiting spaces running as a top-lit mall down the centre of the building. The final zone is clinical space, including consultation, treatment and minor operation rooms, running along the more private rear edge of the site.

Colour and quality of natural light was an important factor of the design. Daylight is absorbed through skylights and large glazed areas. Blue render is used on the exterior to make the building feel friendly and welcoming.

The surgery is constructed of a steel-frame with brick/block walls, beam and block concrete floors and a profiled, steel-sheet roof.

Data

  • Completed: 1996
  • Floor area: 1,400m2
  • Sector: Healthcare
  • Total cost: £1.3M
  • Address: 12 Rushton Street, London, N1 5DR, United Kingdom

Professional Team

AJBL Sponsor

Armstrong World Industries

A global leader in providing customised, multi material ceiling and wall solutions

Find out more