East Village Health Centre

Penoyre & Prasad, London, 2011

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

 

Tim Soar (website)     Download Original

  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  • Site plan    
  • Ground floor plan    
  • Elevation    
  • Section    

Health centre in the Olympic village that will treat sports injuries and carry out drug tests during the games and will be a local NHS centre for the village in Legacy mode

On the edge of the Athletes’ Village the health centre is situated on a triangular site bounded on two sides by railway cuttings. The monolithic building contains 3,800m2 of NHS accommodation with an additional 1,500m2 that will house a Community Development Trust post-Games.

All three facades are clad in brick with vertical slot windows, although the west has a large portion of glazed aluminium curtain wall. The street facade has a dramatic elevation with a double-storey classical arcade that contains glazed shopfronts with gold, silver and bronze painted units above.

Internally a four-storey atrium is surrounded by a continuous ribbon of double-loaded accommodation on each floor that contain flexible standardized rooms. The expression is spare and simple: balustrades and balconies are expressed in timber and a lime-green rubber floor is used for all clinical areas.

Data

  • Begun: Jun 2010
  • Completed: Dec 2011
  • Floor area: 5,300m2
  • Sector: Healthcare
  • Address: London, E20, United Kingdom

Professional Team