Meadowview

Platform 5 Architects, Bedfordshire, 2010

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

External finishes include ironstones in gabion cages, sweet chestnut cladding and a slate plinth 

Alan Williams (website)     Download Original

  • External finishes include ironstones in gabion cages, sweet chestnut cladding and a slate plinth    
  • External finishes include ironstones in gabion cages, sweet chestnut cladding and a slate plinth    
  • External finishes include ironstones in gabion cages, sweet chestnut cladding and a slate plinth    
  • Ironstones in galvanised steel cages line the property    
  • External view    
  • External glazing details    
  • Internal finishes include slate flooring, timber boarding and Russian Velvet emulsion    
  • The Russian Velvet emulsion paint finish was chosen to complement the grey-green cleft slate flooring    
  • Stair treads cantilever from the double-height end wall    
  • Stair treads cantilever from the double-height end wall    
  • Internal lighting specification    
  • Bathroom details    
  • Living room details    
  • Kitchen details    
  • The horizontal emphasis and datums of the house responds to the surrounding landscape    
  • Site plan    
  • Ground floor plan    
  • First floor plan    
  • East and south elevations    
  • West and north elevations    
  • Materials board    
  • Steel skeleton drawing 1    
  • Steel skeleton drawing 2    
  • Stair - short section    
  • Stair detail    
  • Section showing stairs and details    
  • Study and rooflight section    
  • Balcony threshold details    
  • Balcony section    
  • Ground floor glazed corner plan details    

Private new-build family house for a retired couple on a flat agricultural site

The site lies on the edge of a ribbon development village in rural Bedfordshire and is surrounded by mature trees, hedgerows and arable fields. The abstract nature of the surrounding landscape and vernacular buildings informed the design of the house, resulting in a simple linear form with a horizontal emphasis.

A sweet chestnut clad box is cantilevered off a solid masonry and glass plinth. The material composition is that of horizontal layers of slate, white render, timber and gabion stone.

The house also incorporates sustainable technologies such as rainwater recycling and a ventilation system with heat recovery, and the external landscaping forms a transition between the domestic and agricultural environments.

Data

  • Begun: Oct 2007
  • Completed: May 2010
  • Floor area: 330m2
  • Sector: House
  • Total cost: £620,000
  • Funding: Private
  • Procurement: JCT Intermediate Building Contract with contractor's design Rev 2007
  • CO2 Emissions: 20.9kg/m2/year
  • Address: Meadowview House, Bedfordshire, United Kingdom

Professional Team

Suppliers