Book Tower House

Platform 5 Architects, London, 2011

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

 

Alan Williams     Download Original

  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  • Ground floor plan    
  • First floor plan    
  • Rear section    
  • Rear elevation    
  • Section through library    
  • Development model    
  • Section through extension    

Remodelling and extension of a late Victorian mid-terraced house

The aim of the project was to remodel an existing house located in Camden, previously divided into 3 flats, into 2 flats. The client has grown up children who would live in the upper flat whilst the parents would live in the lower flat. The owners were keen to introduce contemporary interventions to create modern living spaces, while retaining and highlighting the Arts & Crafts influenced decorative aspects of the original house. A key element to the brief was the need to house an extensive book collection.

A simple palette of oak, brick and concrete were used on the interior to link the different spaces and built in furniture was designed to create stage sets for domestic life. The main feature is a double height library built around a staircase at the heart of the house where oak panels and shelves lined with books create an intimate atmosphere. The stepped arrangement of the shelves mimics the stairs to give a sense of upward movement through the space, while at the top a small study has been incorporated into the landing; a peaceful area to work, overlooking the ground floor. The fire strategy was solved in a way that allowed the house not to feel like the two flats were completely separate.

To the rear, a new kitchen side extension was built by resting a zinc-clad oak structure onto the party wall. Timber spars diffuse light from above, and create a series of niches against the wall. The existing rear elevation has been remodelled, with a large pivot door and a sitting area with slide-away corner glazing overlooking the garden.

Data

  • Begun: Dec 2010
  • Completed: Jul 2011
  • Floor area: 111m2
  • Sector: House
  • Total cost: £240,000
  • Funding: Private
  • Tender date: Nov 2010
  • Procurement: Negotiated Tender - Design and Build
  • Address: Estelle Road, London, NW3 2JX, United Kingdom

Professional Team

Suppliers