Liverpool Street Station

Architecture and Design Group, British Railways Board, London, 1991

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

Bishopsgate entrance 

Rupert Truman     Download Original

  • Bishopsgate entrance    
  • Liverpool Street entrance    
  • Looking west from the Bishopsgate side, the restored Great Eastern Hotel    
  • Internal view of west elevation    
  • Aerial view of the completed station    
  • Aerial view of Exchange Square at the north end of the station    
  • Main concourse occupied by numerous shops    
  • New concourse    
  • Upper level of the shopping area    
  • View towards Exchange Square    
  • View from Exchange Square back towards the main concourse    
  • Orginal column set against the new glazed shopping area    
  • New lancet windows    
  • Detail of the new brickwork    
  • Balustrade and handrail details    
  • Detail of the balustrade and supports    
  • Axonometric showing the different phases    
  • Platfrom level plan    
  • Street level plan    
  • Part internal elevation of west wall    
  • East west section showing the south elevation of the new concourse    
  • Broadgate phase of development    
  • Refurbishment of orginal trainshed    
  • Liverpool street station 1972    
  • Fitzroy Robinson scheme in the 1970s    
  • Brick schedule    
  • Internal elevation and section    
  • Detail plans through the piers    

Refurbishment of Liverpool Street train station including the extension of the roof and redevelopment of surrounding site into an office district

Liverpool Street originally comprised two distinct shed areas known as the Eastern train shed and the Western train shed. During the redevelopment between 1985-1991 the Eastern shed was demolished and the Western shed was re-configured, with much of the original remaining. The original station occupied a site of approximately 10 acres and was partially built on the former Bethlem Hospital site.

Instrumental in tailoring the station to modern requirements was the creation of a new concourse running across the heads of the re-aligned platforms.To facilitate this, a new transept was created which incorporated new entrances to Liverpool Street itself, Bishopsgate and a new bus terminus to the western end of the concourse.

The cast iron structures are particularly fine and the acanthus leaves capitals, removed in the 1950s, have been fully reinstated. The brickwork generally is of Suffolk origin with Bath stone dressings

Data

  • Begun: 1985
  • Completed: 1991
  • Sector: Transport
  • Total cost: £120M
  • Procurement: Project Management
  • Address: Bishopsgate, London, EC2M 7PY, United Kingdom

Professional Team

Suppliers

AJBL Sponsor

Armstrong World Industries

A global leader in providing customised, multi material ceiling and wall solutions

Find out more