Hut

Studio BAAD
West Yorkshire, 2012

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

 

Daniel Hopkinson     Download Original

  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  • Site plan    
  • Floor plan    
  • Front elevation    
  • Side elevation    
  • Sketch    
  • Detail    

Data

  • Begun: Jul 2012
  • Completed: Sep 2012
  • Floor area: 69m2
  • Sector: House
  • Total cost: £35,000
  • Procurement: Managed assisted self-build
  • Address: Linden Mill Linden Road, Hebden Bridge, West Yorkshire, HX7 7DP, United Kingdom

Professional Team

The Hut provides 70m2 of accommodation for a family of four

It will be dismantled and sold in two years when they have completed their future family home adjacent.

The building was designed for diy construction. Materials used are straight or flat – 4x2 timbers, 8x4 sheets. The build took ten weeks.

U-values for the walls, floor and roof are about 0.14 and about 0.7 for the glazing.

The superstructure sits on a grid of small concrete pads. All materials are screwed, bolted or taped together and almost everything used can be re-used.

Services are off-grid. Rainwater harvesting, septic tank and a generator with battery back-up (solar pv is planned) are all capable of re-use.