Chelsea Workspace

Synthesis Design + Architecture
London, 2012

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

Chelsea Workspace by SDA 

Peter Guenzel (website)     Download Original

  • Chelsea Workspace by SDA    
  • Chelsea Workspace by SDA    
  • Chelsea Workspace by SDA    
  • Chelsea Workspace by SDA    
  • Chelsea Workspace by SDA    
  • Chelsea Workspace by SDA    
  • Chelsea Workspace by SDA    
  • Exploded axonometric    
  • Exploded axonometric detail    
  • Elevations    
  • World mapping    
  • CNC construction drawing    
  • Construction drawing     

Data

  • Begun: Dec 2011
  • Completed: Jan 2012
  • Floor area: 7m2
  • Sectors: Office, House
  • Total cost: £7,000
  • Tender date: Nov 2011
  • Procurement: Bespoke Design Consultancy Contract
  • Address: Cheyne Walk, SW3, London, SW1, United Kingdom

Professional Team

Suppliers

A bespoke sculptural home office space that provides a sleek yet warm and richly tactile working environment

This home office for a private personal investment advisor responds to the clients brief of a discrete yet sculptural design solution for a home office by conceptually draping a dynamic surface over an orthogonal arrangement of the required home office elements including a work desk, storage units, printer, paper shredder etc.

Set within a tiny 7m room in the client’s Chelsea flat, the design intent was to minimize the imposing presence of the boxy storage requirements the client required by disguising them within a sinuous form that emerges from the walls of the room. As the owner desperately wanted to reduce the visual clutter of “stuff” within his work space, storage for books, filing cabinets, printer, shredder, electrical cabling, phone, internet, and lighting controls are all concealed within the volume of the construction. The space is organized around the lone window in the room, in order to provide the client with a pleasant view and ample natural daylighting. The glow of natural light from the window further serves to articulate the geometry of the installation through the play of light and shadow on the richly tactile timber surface.

Constructed with a strict budget of £7000, the fluid geometric form is articulated as a series of alternating CNC milled birch plywood ribs which are pre-fabricated into modular units and spray finished with a clear lacquer. These units are hung on a series of z-clips bolted to the interior wall, and held in place by self-weight. Horizontal spacers, which stabilize the open ends of the plywood ribs, are arranged in a pixelized graphic pattern representing a world map, where the owner (a seasoned world traveller) can map out his travels.

The project is the result of an intense collaboration between designer and fabricator. This dialogue was made possible through the exchange of 3D files not only as design deliverables, but as production and fabrication documents. The result merges the digital with the handcrafted to produce a stunning result.