Duke of York Garden Units

vPPR Architects
London, 2012

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

 

Ioana Marinescu     Download Original

  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  • Plans    
  • Sections    
  • Elevations    
  • 121122_AJ Small Projects Award_High Res_Final_Page_18    

Data

  • Begun: Sep 2011
  • Completed: Jun 2012
  • Floor area: 27m2
  • Sector: House
  • Total cost: £125,000
  • Funding: Private
  • Procurement: JCT Minor Works Building Contract
  • Address: Mile End, London, E3, United Kingdom

Professional Team

Two new extensions and two new external spaces for a residential converted pub

vPPR Architects have completed works to a neglected backyard of a converted pub located in a Conservation area in Mile End, London. Owned by a busy couple with two young children and another on its way, the family was looking to increase internal space and upgrade the dilapidated external areas.

Following a feasibility study, vPPR have completed four interventions to unify the ad hoc backyard: two internal rooms – a flexible play space extending from the existing kitchen, and an office where the parents can work from home while keeping an eye on the children across the garden; and two external spaces – including an interconnecting patio, like a stage on to which all the spaces look out, and a hidden roof terrace accessed by a spiral staircase.

The individual rooms can completely open up to create seamless transitions between inside and outside. The project’s identity is reinforced at a detail scale through a diamond grid applied to all surfaces.