Forest Pond House

TDO Architecture
Hampshire, 2012

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

 

Ben Blossom (website)     Download Original

  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  • Detail    

Data

  • Begun: Apr 2011
  • Completed: Mar 2012
  • Floor area: 6m2
  • Sector: House
  • Total cost: £7,500
  • Funding: Private
  • Tender date: Mar 2011
  • Address: Hampshire, SO41, United Kingdom

Professional Team

A space for meditation and a children’s den in the woods

Located in rural Hampshire, the Forest Pond House is both a space for meditation and a children’s den in the woods.

Cantilevering over the bank of a pond at the foot of a family garden, the timber frame structure is finished in plywood, glass and copper and was designed and built by TDO Architecture for a budget of ÂŁ7,500.

The Forest Pond House combines contrasting surroundings and contrasting uses to striking effect. It nestles between the dark drama of the forest and the bright calm of the water. Black, angular sides address the forest; light, curved surfaces and sheet glass address the pond. As well as mirroring the building's environment, the design creates its dual functions.

The dark elevations serve as blackboards for drawing in the woods. A rising floor and falling ceiling shrinks one corner down to the size of a child. The brighter end of the Forest Pond House, with its single source of light and bench looking onto the water, offers focus and a place for reflection.