The Greenhouse

Design ACB, Hampshire, 2011

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

 

Andy Matthews (website)     Download Original

  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  • Plan    
  • High level plan    
  • Sections    
  • Elevations    
  • Stone specials    
  • Stone specials    
  • Detail    

A deceptively simple and technical project, the greenhouse is multi-purpose building also functioning as a dog kennel, dog run and refuse store

Set within the grounds of a 16th century Grade II listed house, the minimalist greenhouse, designed as a multi-purpose space including a dog kennel, dog run and refuse store, is a deceptively simple building. A cleverly detailed and technical project it incorporates an interesting and complimentary mix of materials that acknowledge the existing house whilst remaining modern.  

A heavy Portland stone base is used to support a lightweight timber and glass structure. The stone detailing includes a number of highly complex specially cut stones all drawn in three-dimensional schedules. Cill and coping profiles incorporate stainless steel drainage channels and cut-outs for mullions and fenceposts.

The Accoya timber cladding has been stained, providing a dramatic counterpoint to the stone and glass louvres which are controlled through a building management system to regulate internal temperature. The narrow banding of the timber accentuates the horizontal planes of the stone below, contrasting the vertical panels of the glass greenhouse structure.

Data

  • Begun: Jun 2010
  • Completed: Jan 2011
  • Floor area: 25m2
  • Sector: House
  • Total cost: £190,000
  • Procurement: Prime Cost Building Contract (PCC)
  • Address: North Hampshire, Hampshire, United Kingdom

Professional Team

Suppliers