Shoffice

Platform 5 Architects, London, 2012

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

 

Alan Williams     Download Original

  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  • Shoffice exploded perspective    
  • Plans and elevations    
  • Section    
  • Shoffice pre-fab    
  • Shoffice pre-fab    
  • Shoffice Rooflight detail    

Garden office and shed in the back garden of a terraced 1950s house

'Shoffice' (shed + office) is a garden pavilion containing a small office alongside garden storage space located to the rear of a1950's terraced house in St John’s Wood. The brief required the shoffice to be conceived of as a sculptural object that flowed into the garden space.

A glazed office space nestles into an extruded timber elliptical shell, which curls over itself like a wood shaving, and forms a small terrace in the lawn. The interior is oak lined and fitted out with storage and a cantilevered desk. Two rooflights - one glazed above the desk with another open to the sky outside the office bring light into the work space.

The project was a close collaboration between Architect, Structural Engineer and Contractor. The lightweight structure, formed with two steel ring beams, timber ribs and a stressed plywood skin, sits on minimal pad foundations. Much of the project was prefabricated to reduce the amount of material that needed to be moved through the house during construction.

Data

  • Begun: Jun 2012
  • Completed: Aug 2012
  • Floor area: 7m2
  • Sector: House
  • Total cost: £67,845
  • Funding: Private
  • Tender date: Mar 2012
  • Procurement: JCT Minor Works WCD 2011
  • Address: St John's Wood, London, NW8, United Kingdom

Professional Team

Suppliers