Nobel Peace Centre

Adjaye Associates, Oslo, 2005

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

The horizontal, aluminium-clad gateway is the exact opposite of the Italianate train terminal in every way 

Tim Soar (website)     Download Original

  • The horizontal, aluminium-clad gateway is the exact opposite of the Italianate train terminal in every way    
  • The Vestbanen train terminal    
  • The perforated aluminium in the gateway    
  • The dimly lit     
  • The foyer; if you put your ear near to the lights you can hear voices speaking about conflict and peace    
  • Surrounded by polished brass surfaces in the temporary exhibition space    
  • The wall and ceiling mural in the Café de la Paix is by Turner Prize winner Chris Ofili    
  • Site plan    
  • Ground floor plan    
  • First floor plan    
  • Axonometric    

Flexible spaces built within the 1872 Vestbanen train terminal, used to commemorate the Nobel Peace Prize, including an exterior gateway, reception rooms, gift shop, and exhibition spaces

The aim of the project was to promote peace through reflection, debate and involvement. As well as bringing major and minor conflicts to the public eye and to be a major tourist attraction commemorating both the Nobel Peace Prize and its founder.

The horizontal, aluminium-clad gateway sits disconnected from the existing train terminal. At the centre of the building sits the 'Nobel Field', which aims to encourage contemplation as well as the acquisition of knowledge, with individual screens for each Nobel Peace Prize laureate to reveal their story.

The series of contained, materially varied environments within the building create an experience not only of exhibition but of discussion and consideration.

Data

  • Begun: 2002
  • Completed: 2005
  • Floor area: 1,401m2
  • Sector: Civic
  • Total cost: £4M
  • Tender date: 2002
  • Address: Nobel Peace Center, Brynjulf Bulls Plass 1, Oslo, 0124, Norway