Dunshaughlin Pastoral Centre

McGarry Ní Éanaigh Architects, Dunshaughlin, 2010

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

Public space for visitors to congregate outside the centre 

Richard Hatch (website)     Download Original

  • Public space for visitors to congregate outside the centre    
  • Parochial House and a line of Cyprus trees form a route towards the centre    
  • Entrance    
  • Yellow interior is highly visible at night    
  • Elevations are marked out by rigorously set-out slate coloured Marley Eternit cladding panels    
  • Slate-coloured exterior cladding    
  • Holes in cladding illuminate the toilets inside    
  • Brightly lit entrance hall    
  • Seating in reception area    
  • Multi-purpose hall    
  • Bright orange youth room    
  • Bright yellow walls and matching Dalsouple rubber floors    
  • Mottled ceiling    
  • Cave-like interior spaces    
  • Plan and legend    
  • Section    
  • East elevation    
  • West elevation    
  • Model showing Church (left) and Parochial House (right)    
  • Model showing steps up to centre    

Community resource centre housed within a slate-coloured polyhedron

McGarry Ni Eanaigh Architects have provided a parish office, café, multi-purpose hall, meeting rooms and a youth room in a single storey building, which sits between the village of Dunshaughlin’s church and Parochial House. The route between these buildings defines the Centre’s entrance, and provides a landscaped area for social events to spill into.

The Pastoral Centre’s form, an asymmetrical, slate-coloured polyhedron, responds to the angular slate roofs of its neighbouring buildings. The sharp lines of this polyhedron are emphasised by a razor-sharp parapet and cladding of fibre cement panels.

The public route from Main Street terminates at a timber and glass entrance beneath a bright-yellow aluminium soffit. This flash of colour continues internally in the ceiling, perforated for acoustic properties, and mirrored by a rubber floor to match.

Data

  • Begun: Nov 2009
  • Completed: Nov 2010
  • Floor area: 502m2
  • Sector: Civic
  • Total cost: £1.3M
  • Procurement: RIAI form of contract
  • Address: Parochial House, Dunshaughlin, County Meath, Ireland