Parc Wern Road

Air Architecture, Swansea, 2022

 

2UN8EFYGOAO6PPS_DSC03006 

    Download Original

  • 2UN8EFYGOAO6PPS_DSC03006    
  • 2UN8EFYGOAO6PPS_DSC03010    
  • 2UN8EFYGOAO6PPS_DSC02997_2    
  • 2UN8EFYGOAO6PPS_DSC03012    
  • 2UN8EFYGOAO6PPS_DSC03000    
  • 2UN8EFYGOAO6PPS_35204_52PARCWERNROAD_PROPOSEDPLANS_31102019    
  • 2UN8EFYGOAO6PPS_35205_52PARCWERNROAD_PROPOSEDELEVATIONS_14.10.2019    
  • 2UN8EFYGOAO6PPS_35202_52PARCWERNROAD_PROPOSEDSECTION    
  • 2UN8EFYGOAO6PPS_52_PARC_WERN_ROAD_SA2_WORKING_SECTIONS_27.04.2020_PDF    
  • 2UN8EFYGOAO6PPS_20191031_52ParcWern_05_CROP    
  • 2UN8EFYGOAO6PPS_20191031_52ParcWern_02_CROP    
  • 2UN8EFYGOAO6PPS_20191031_52ParcWern_04_crop    
  • 2UN8EFYGOAO6PPS_20191031_52ParcWern_03_CROP    

The design is for a rear extension and internal alterations to a detached property located on Parc Wern Road in Sketty.

The street benefits from substantial trees on both the roadside and to the rear of the properties which provides privacy and enhances the visual amenity of the area. Due to the steep nature of the site the existing ground floor level is higher than the external ground floor level and therefore, the extension has been designed on a series of piles with an external deck, and steps to garden level. This provides a valuable link to the garden.

The single storey extension takes the form of a simple cube with a faceted roof which incorporates a large rooflight. This gives the appearance of a jewel like structure, elevated on piles. Consideration has been given to avoid obscuring the view from the first-floor windows with the new extension roof. The rooflight takes advantage of views up to the tree canopies and floods light into the kitchen and living space. A large picture window connects the previously closed off kitchen and living room with the garden, valley and trees. The glazed elements increase the connection with the outdoors. The cube has been separated from the main dwelling by a glazed link which includes rooflights which provide the kitchen with natural light. The separation and material selection enhances the contrast between existing and proposed and sets the extension apart as a high quality addition. Standing seam responds well to the environment of the garden by subtly reflecting the tree shadows and tones, therefore blending the structure into the garden environment. The application of this material reinforces the extension as a jewel like structure within the wooded environment.

Data

  • Begun: Sep 2020
  • Completed: Jun 2022
  • Floor area: 86m2
  • Sector: House
  • Total cost: £130,000
  • Funding: Pivate
  • Tender date: Apr 2020
  • Procurement: Traditional
  • Address: Swansea, SA2, United Kingdom

Professional Team