Sandgate Hill

Studio Evans Lane, , 2021

 

5RT6J7NC805O664_SEL_SANDGATE_V1 

All photographs Studio Evans Lane     Download Original

  • 5RT6J7NC805O664_SEL_SANDGATE_V1    
  • 5RT6J7NC805O664_SEL_SANDGATE_V2    
  • 5RT6J7NC805O664_SEL_SANDGATE_V3    
  • 5RT6J7NC805O664_SEL_SANDGATE_V4    
  • 5RT6J7NC805O664_SEL_SANDGATE_V5    
  • 5RT6J7NC805O664_SEL_SANDGATE_V6    
  • 5RT6J7NC805O664_SEL_SANDGATE_V7    
  • 5RT6J7NC805O664_SEL_SANDGATE_V8    
  • 5RT6J7NC805O664_SEL_SANDGATE_V9    
  • 5RT6J7NC805O664_2003_P_101_Proposed_Plans    
  • 5RT6J7NC805O664_2003_P_201PropSections    
  • 5RT6J7NC805O664_V5_Mod    
  • 5RT6J7NC805O664_V6_Detail_RS_    
  • 5RT6J7NC805O664_V6_Mod    
  • 5RT6J7NC805O664_V7_Mod    
  • 5RT6J7NC805O664_2003_S4_111    
  • 5RT6J7NC805O664_2003_S4_210_revB    

Alternations and extension to a three-storey terrace house, constructed around 1910. While not listed, it is within the boundaries of the Sandgate Conservation Area.

The majority of the alterations are internal, however, an existing (redundant) lean-to has been demolished to allow for a new larger single-storey extension and small external courtyards.

Site conditions dictated that this new-build component needed to be structurally independent of the neighbouring building and, following discussion with the clients, it was agreed that the new-build element should act as a minimal yet engaging contrast to the existing house.

The proposed extension measures 4.5m x 1.6m (average) in plan and rises in height to 2.9m.

The old extension blocked light and ventilation to the rear ground-floor reception room, and in considering its replacement, the decision was taken to separate this from the rear wall of the dining room to create an external courtyard. This allows natural light and ventilation to reach the dining room.

The new extension consists of a glass roof and doors, the former supported on a timber beam structure with expressed steel junctions. The timber structure continues down to form an independent supporting wall at the boundary. The configuration of these components celebrate the high level of craftmanship and technical precision required.

A new ground-floor utility space and WC is also provided as part of the reconfiguration and, to the rear garden, a larger lower terrace gives improved access to outside space from the kitchen.

Overall the proposal is best described as modest and understated with a moment of unexpected delight. The latter provided by the resolution of the complex form and structural requirements of a small constrained space through the intricately engineered timber and glass addition.

Data

  • Begun: Mar 2021
  • Completed: Oct 2021
  • Floor area: 70m2
  • Sector: Residential
  • Total cost: £140,000
  • Funding: Private
  • Tender date: Dec 2020
  • Procurement: RIBA Domestic

Professional Team

Suppliers