Pergola House

Benjamin Wilkes, London, 0

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

B6XLJ2D0GK1EEJM_HighRes_Billy_Bolton_Benjamin_Wilkes_065 

    Download Original

  • B6XLJ2D0GK1EEJM_HighRes_Billy_Bolton_Benjamin_Wilkes_065    
  • B6XLJ2D0GK1EEJM_HighRes_Billy_Bolton_Benjamin_Wilkes_008    
  • B6XLJ2D0GK1EEJM_HighRes_Billy_Bolton_Benjamin_Wilkes_035    
  • B6XLJ2D0GK1EEJM_HighRes_Billy_Bolton_Benjamin_Wilkes_036    
  • B6XLJ2D0GK1EEJM_HighRes_Billy_Bolton_Benjamin_Wilkes_062    
  • B6XLJ2D0GK1EEJM_HighRes_Billy_Bolton_Benjamin_Wilkes_131    
  • B6XLJ2D0GK1EEJM_HighRes_Billy_Bolton_Benjamin_Wilkes_154    
  • B6XLJ2D0GK1EEJM_HighRes_Billy_Bolton_Benjamin_Wilkes_207_copy    
  • B6XLJ2D0GK1EEJM_HighRes_Billy_Bolton_Benjamin_Wilkes_244    
  • B6XLJ2D0GK1EEJM_HighRes_Billy_Bolton_Benjamin_Wilkes_268    
  • B6XLJ2D0GK1EEJM_JOINERY_AXONOMETRIC    
  • B6XLJ2D0GK1EEJM_PROPOSED_ELEVATION    
  • B6XLJ2D0GK1EEJM_PROPOSED_PLAN    
  • B6XLJ2D0GK1EEJM_AXONOMETRIC_OVERVIEW    
  • B6XLJ2D0GK1EEJM_EXISTING_PLAN    

Pergola House is a timber-framed single-storey extension to a Victorian family home in the Lee Manor conservation area.

The brief was to enlarge the kitchen space to accommodate the needs of a growing young family. Openings were formed to the existing rooms, with deep steps introduced to negotiate the level change. High shelves were integrated between the timber structure to display artefacts beyond the reach of small hands. An inside/outside bench creates an adaptabl
eating area; used as a contemplative spot in winter and a social link in summer.

The form combines two pitched brick volumes, providing a direct visual connection to the pitched roof of the existing outrigger.

The pergola structure is formed of a series of oak ribs, which afford both privacy and shade. The ribs are repeated internally to provide structure for the glazed roof and are then grounded to frame the gallery wall.

Warm and tactile materials such as clay render, oak and terrazzo combine to create a bold and colourful interior. The colour palette is a muted interpretation of the rich contrasting tones of the original Victorian house interior. The brickwork emulates the traditional London stock brick, using a combination of bonds to provide a contemporary expression.

Annual CO2 data was not provided

Data

  • Floor area: 30m2
  • Sector: Residential
  • Total cost: £160,000
  • Funding: Private
  • Tender date: Feb 2021
  • Procurement: Bespoke
  • Address: Lee, London, SE12 8NT, United Kingdom

Professional Team

Suppliers