INANDOUT

Peter Bernamont Architect, Kent, 2020

 

32._122_high_street 

Photography by Richard Chivers     Download Original

  • 32._122_high_street    
  • 33._122_high_street_2    
  • 39._122_high_street    
  • dsc00017_2    
  • 40._122_high_street_0    
  • 42._122_high_street    
  • 43._122_high_street    
  • 44._122_high_street_2    
  • 45._122_high_street    
  • photo0476-02    
  • cmq-br1    
  • fol-07    

Comarques is an 18th century Grade II-Listed family house and garden in Deal, Kent

Peter Bernamont Architect has been working with the owners over some years to extend and modernise the house along with designs for the garden. It was clear from the outset that house and garden were inseparable entities.

The garden had contained historic but long lost structures who's footings and physical traces could be found and seen. INANDOUT is a new structure, space and place conceived out of such. The remnants included a slightly precarious course flint wall pleasantly mossed, roof flashing traces engrained into the brick built tall boundary walls, tracks and footing pieces in the ground.

The use to which this speculative structure was put is unclear in knowledge and missing in literature - however, the new purpose and use was perfectly clear - a place in and open to the garden which doesn't shy away completely from exposure to the elements, but which can also snug up from rain, wind and snow, to be viewed from and giving views towards the main house and its meandering pathways across the newly designed garden - a special place for the owners, both his and hers and both inside and out.

Comprising an enclosed pavilion and an open shelter along a path against the tall rear wall just a pace or two away from each other. There's room for atleast two but mostly it's a somewhat venerable arrangement with exposure and containment to and from these built elements as in the garden but of house too. His and Hers but mostly INANDOUT.

The designs were subject to and gained planning permission and listed building consent on account of the understanding of their heritage context, massing and form, and quality of materials in appearance and detail design.

Annual CO2 emissions data (requested in kg/m2/year) was not provided.

Data

  • Begun: Feb 2019
  • Completed: Mar 2020
  • Floor area: 10m2
  • Sector: Residential
  • Total cost: £50,400
  • Funding: private
  • Procurement: Various Agreements - Letters, Schedules, Prices,
  • Address: Deal, Kent, CT14, United Kingdom