Copper home

PML Architecture, London , 2019

 

priory_park_f-12-min 

Photography by J Eguiguren     Download Original

  • priory_park_f-12-min    
  • priory_park_f-13-min    
  • priory_park_f-16-min1    
  • priory_park_f-7-min    
  • priory_park_f-9b-min    
  • priory_park_f-10b-min    
  • priory_park_f-8b-min    
  • priory_park_f-5-min    
  • priory_park_f-21-min    

The project involved the extension and remodelling of a flat within a converted Victorian terraced property in north London

The design brief was for the reconfiguration and full refurbishment of the flat, to provide an open plan flexible family and kitchen space, an additional bedroom for the clients growing family, and reconcile awkward internal level changes at the existing property. Following design meetings and a review of brief and sketch design ideas with PML, a design option was selected with glazed walls to the rear courtyard, which combined with a new partially glazed roof to a rear extension configured to create a light filled flexible kitchen and family area.

The project also involved working around an existing first floor extension above, fully refurbished interiors, landscaped rear courtyard and a new lightwell configured to maximise natural daylight to the additional bedroom, while bringing light deep into the plan and provide an outlook from the rear living area. The kitchen was carefully designed to combine with a newly inserted and aligned hallway utility and storage unit, providing a seamless transition through a pocket sliding door and widened entrance hallway, and promote a sense of movement towards the open plan family room, rear courtyard and barbeque area beyond the glazed rear facade.

The natural copper cladding to the rear, carefully considered and selected with the client to patinate and weather over time, further acts as a natural foil to crisp standing seam details and refurbished interiors.

Together with the expansive glazing to the kitchen area, neutral palette, careful detailing and a collaborative approach through the construction phase, PML worked intensively with the client, contractor and wider team to exceed expectations, enhancing the composition overall, accentuate the transition between inside and outside, and create a light filled contemporary family home.

Annual CO2 emissions data was not provided.

Data

  • Begun: Oct 2018
  • Completed: Jul 2019
  • Floor area: 70m2
  • Sector: Residential
  • Total cost: £160,000
  • Funding: private
  • Tender date: Jan 2018
  • Procurement: Riba Domestic Building Contract
  • Address: Priory Park Road, London , NW6, United Kingdom

Professional Team

Suppliers