Split Space

William Tozer Associates , London, 2022

 

Y1HIY0P54XUDSPA_WILLIAM_TOZER_Associates_Split_Space_02 

Photos by Lucasz Wielkoszynski     Download Original

  • Y1HIY0P54XUDSPA_WILLIAM_TOZER_Associates_Split_Space_02    
  • Y1HIY0P54XUDSPA_WILLIAM_TOZER_Associates_Split_Space_01_    
  • Y1HIY0P54XUDSPA_WILLIAM_TOZER_Associates_Split_Space_03    
  • Y1HIY0P54XUDSPA_WILLIAM_TOZER_Associates_Split_Space_04    
  • Y1HIY0P54XUDSPA_WILLIAM_TOZER_Associates_Split_Space_05    
  • Y1HIY0P54XUDSPA_WILLIAM_TOZER_Associates_Split_Space_06    
  • Y1HIY0P54XUDSPA_WILLIAM_TOZER_Associates_Split_Space_07    
  • Y1HIY0P54XUDSPA_212_Split_Space__01_LOCATION_PLAN    
  • Y1HIY0P54XUDSPA_212_Split_Space__02_PLANS    
  • Y1HIY0P54XUDSPA_212_Split_Space__04_SECTION    
  • Y1HIY0P54XUDSPA_212_Split_Space__05_AXOS    
  • Y1HIY0P54XUDSPA_212_Split_Space__03_ELEVATIONS    

An office and climbing gym are housed within a new-build, timber-clad composition of pavilions.

The two functions are separated by a top-lit shower room, and a change of floor level. The double-height gym space accommodates an adjustable climbing wall, and incorporates extensive roof-glazing to provide views of the sky, recalling the experience of climbing outdoors. The building volume steps in and out to accommodate the roots of existing trees, and the resulting splits are glazed to provide framed views into and through the building, and from the building to the exterior. Planned landscaping will bring calming views of lush vegetation into these views. Full-height glazed doors to one wall of the office furthers this visual connection to the garden. Desks and storage are integrated into the solid walls of the office space, which appear as planes and volumes continuous to the exterior due to their timber cladding inside and out. Like other William Tozer Associates’ projects, Split Space is informed by an interest in the work of Gordon Matta-Clark, Donald Judd, and James Turrell—particularly the Conical Intersect and Splitting, Specific Object, and Skyspace works respectively. Our projects make sculptural compositions of volumes and planes, loosely dividing open-plan spaces into zones of use through their alignments and misalignments, changes of floor and ceiling level, and continuities and distinctions in the selection of materials, lighting, and other fixtures and fittings. Some of these elements and selections operate to support conceptual and sculptural moves at various scales, while others are intended to appear as utilitarian furnishings that do not distract from the perception of this. Inspired by the work of Loos and Hertzberger, the spaces that result from these design processes are spatially complex in three dimensions, and the views across, through, into and out of our ‘raumplanned’ buildings promote social interaction.

Data

  • Begun: Jun 2022
  • Completed: Dec 2022
  • Floor area: 40m2
  • Sector: Office
  • Total cost: £260,000
  • Funding: Private
  • Tender date: Apr 2022
  • Procurement: Self Build
  • Address: London, NW3, United Kingdom

Professional Team

Suppliers

AJBL Sponsor

Thrislington Cubicles

Builders of the worlds best toilet cubicles, vanity units, lockers and panels at our factory in the United Kingdom since the 1960s

Find out more