Valetta House

Office S&M, London, 2017

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

Rear View of Loft 

French & Tye (website)     Download Original

  • Rear View of Loft    
  • Rear View with Girls    
  • Stair Banister Detail     
  • Banister with Girl    
  • Mediterranean Lantern     
  • Entrance Hall     
  • Bathroom Detail    
  • Banister Sphere Detail     
  • Internal Window    
  • Entrance Hall Staircase    
  • Kitchen View    
  • Kitchen Splash back Detail    
  • Kitchen Seating     
  • Herringbone Tile Splash Back     
  • Cedar Shingle     
  • Bedroom View    
  • Shingle Detail    
  • Rear Elevation Shingle Studies    
  • Before and After Ground Floor Plan    
  • Long Section     
  • Before and After Second Floor Plan     
  • Bathroom Elevations    
  • Material Palette    
  • Staircase Axonometric Drawing    
  • Rear Elevation    
  • Material and Colour Studies    
  • Bedroom Window Detail    

A remodelled Victorian property with a full refurbishment of the interior and two rear extensions, giving each child in the family their own space within the new home.

A family with four young girls, commissioned Office S&M to refurbish and extend their home in West London, in order to create more living space, so that each child had their own space in the house. The narrow existing plan meant we had to be creative with the space. By removing some walls, opening up internal windows, and using light wells, we have been able to bring light deeper into the spaces. 

We created a “child-friendly” home in the broadest sense of the word, adding curves to the walls, a playful snakes-and-ladders bannister running through the house, and an arched window for each child. Meanwhile, adults are treated to a rich variety of materials, from encaustic floor slabs and glazed herringbone tiles, to spherical marble handrail ends and soft cedar shingle on the exterior.

The house now features an open-plan interior designed to meet the family's need for space, with a staircase and lightwell to connect the three floors and bring light down to the ground floor. A palette of carefully selected colours are used to reflect warm light throughout the spaces. By opening up windows, a view to the hall, and a lightwell past the stair, this warm light created a feeling of volume in the existing Victorian house.

Day-to-day, and from season to season, the passage of time is marked by changing light conditions throughout the house. As the children grow up, the house will change with them too, with the rounded cedar shingles on the exterior weathering and changing colour over time.

In this project colour was treated as an essential building material. Colours were discussed with the clients from the outset, and after many drawings, models, and on-site tests, the final palette was chosen.

Using earthy, bold hues on the walls of the house allowed for a complete transformation of the spaces. The wall running alongside the staircase was painted in deep blue tones with a yellow lantern at the top, allowing ever changing light to be carried through into the spaces below. Colour was used to reflect a softer light into the different rooms through roof light
nd arched windows.

This also ensured that the light would constantly be changing in the rooms throughout the day and the seasons. The myriad of materials, textures and colours used in the house allowed for a feast for the senses.

Data

  • Begun: Jul 2016
  • Completed: Jun 2017
  • Floor area: 150m2
  • Sector: Residential
  • Total cost: £190,000
  • Tender date: Jun 2016
  • Procurement: Domestic Building Contract 2014
  • Address: 71 Valetta Road, London, W3 7TG, United Kingdom

Professional Team

Suppliers

AJBL Sponsor

Armstrong World Industries

A global leader in providing customised, multi material ceiling and wall solutions

Find out more