Chamfer House

Novak Hiles Architects, London, 2020

 

01_chamfer_house_novak_hiles_architects_0 

Photography by Novak Hiles Architects     Download Original

  • 01_chamfer_house_novak_hiles_architects_0    
  • 02_chamfer_house_novak_hiles_architects    
  • 03_chamfer_house_novak_hiles_architects    
  • 04_chamfer_house_novak_hiles_architects    
  • 05_chamfer_house_novak_hiles_architects    
  • 06_chamfer_house_novak_hiles_architects    
  • 07_chamfer_house_novak_hiles_architects    
  • 08_chamfer_house_novak_hiles_architects    
  • 09_chamfer_house_novak_hiles_architects    
  • 10_chamfer_house_novak_hiles_architects    
  • 11_chamfer_house_novak_hiles_architects    
  • 12_chamfer_house_novak_hiles_architects    
  • 13_chamfer_house_novak_hiles_architects    
  • 14_chamfer_house_novak_hiles_architects    
  • 15_chamfer_house_novak_hiles_architects    
  • 16_chamfer_house_novak_hiles_architects    
  • 17_chamfer_house_novak_hiles_architects    
  • 18_chamfer_house_novak_hiles_architects    
  • 19_chamfer_house_novak_hiles_architects    
  • 21_ground_floor_plan_chamfer_house_novak_hiles_architects    
  • 22_first_floor_plan_chamfer_house_novak_hiles_architects    
  • 23_second_floor_plan_chamfer_house_novak_hiles_architects    
  • 24_section_chamfer_house_novak_hiles_architects    
  • 20_chamfer_house_novak_hiles_architects    

The extensive renovation and extension of an Edwardian era house, which has been fully reconfigured on every floor and enlarged through the addition of a new sculptural ground floor rear extension, as well as a new loft extension providing extra second fl

The overall design strategy has delivered a much improved flexible layout to the entire house. This has included a significantly enlarged ground floor, an additional bedroom and two additional bathrooms. The outcome is a home that is bright, flexible and highly characterful.

The volume of the rear extension has been carefully sculpted to incorporate a setback in plan that reinforces an axial view and route from the front door through to the rear garden. This provides definition to the ground floor layout and deals neatly with the relationship to a neighbouring structure. The gently sculptural roof form chamfers in response to this staggered plan arrangement, establishing a small canopy over a separate rear door. The resulting form is both characterful and contemporary.

The project utilises a simple but elegant palette of robust contextual materials. The rear extension is comprised of soft pink tumbled bricks and a gently pitched and ‘folded’ pre-cast concrete parapet that provides definition whilst also facilitating the shift in plan across the rear elevation. The material palette continues through into the interior, providing richness in texture and warmth. This is accentuated by a polished concrete floor and full width steps, which celebrate the transition to the kitchen and create a feeling of spaciousness whilst defining a threshold between the existing and new.

The loft extension has a patterned zinc skin and generous juliet balcony window with elegant balustrade. The scheme has a refined quality and the composition of the rear elevation, including both new extensions, now presents a dignified face toward the garden.

Annual CO2 emissions data was not provided.

Data

  • Begun: Mar 2019
  • Completed: Jan 2020
  • Floor area: 147m2
  • Sector: Residential
  • Total cost: £296,000
  • Funding: private
  • Tender date: Jan 2019
  • Procurement: Traditional Procurement, RIBA Domestic Contract
  • Address: Dollis Hill, London, NW10, United Kingdom

Professional Team