130 Oglander Road

Green & Teggin Architects, London, 2012

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

External view 

Jacqueline Green (website)     Download Original

  • External view    
  • External view    
  • External view    
  • Interiour view    
  • Interiour view    
  • Interiour view    
  • Interiour view    
  • Interiour view    
  • Night view    
  • Night view    
  • Night view    
  • Stained Larch cladding detail    
  • Bronze anodised secret gutter and downpipe detail    
  • Plans    
  • Section    
  • Sections    
  • Elevation    
  • Elevation    
  • Detail    
  • Detail    
  • Detail    
  • Detail    
  • Detail    
  • Detail    

The brief for this project was to design an extension that would link more effectively with the garden and bring more light into the grand dining room

Our clients, Carrie and Paul Winstanley (a well known photo realist painter), were keen to develop a highly contemporary design. A slot of glass runs across the roof and down the side elevation separating the new extension from the existing building, and positioned to allow light deep in to the plan of the existing house.

To prevent overlooking from the neighbour’s roof terrace through a glass roof, we used deep timber beams to support the glass and obstruct the oblique view into the extension. These beams were rebated to conceal a green roof flush with the glass, and routed on the underside to accommodate strips of LEDs lighting.

By enlarging the opening from the dining room into the new extension and positioning the doors appropriately, it is now possible to see right down the garden from the front door.

The design includes bronze anodised aluminium bespoke guttering, window reveals and window frames that act together to discreetly channel rainwater from the glass roof to below ground. It also includes black stained larch cladding and highly insulating Heat Mirror glass to reduce solar gain and internal UV light.

Data

  • Begun: Sep 2011
  • Completed: Feb 2012
  • Floor area: 49m2
  • Sector: House
  • Total cost: £84,000
  • Tender date: Aug 2011
  • Procurement: JCT Minor Works With Contractor's Design 2005
  • CO2 Emissions: 16.58kg/m2/year
  • Address: 130 Oglander Road, London, SE15 4DB, United Kingdom

Professional Team

Suppliers