Alexandra Drive

studioSH, Surbiton, 2020

 

studiosh_-_alexandra_drive_01_lorenzo_zandri 

Photography by Lorenzo Zandri     Download Original

  • studiosh_-_alexandra_drive_01_lorenzo_zandri    
  • studiosh_-_alexandra_drive_10_lorenzo_zandri    
  • studiosh_-_alexandra_drive_09_lorenzo_zandri    
  • studiosh_-_alexandra_drive_02_lorenzo_zandri    
  • studiosh_-_alexandra_drive_08_lorenzo_zandri    
  • studiosh_-_alexandra_drive_03_lorenzo_zandri    
  • studiosh_-_alexandra_drive_04_lorenzo_zandri    
  • studiosh_-_alexandra_drive_07_lorenzo_zandri    
  • studiosh_-_alexandra_drive_11_lorenzo_zandri_0    
  • studiosh_-_alexandra_drive_12_lorenzo_zandri    
  • studiosh_-_alexandra_drive_05_lorenzo_zandri    
  • studiosh_-_alexandra_drive_06_lorenzo_zandri    
  • studiosh_-_blockwork_axo    
  • studiosh_-_alexandra_drive_-_external_elevation_render    
  • studiosh_-_alexandra_drive_elev_e    
  • studiosh_-_alexandra_drive_elev_p    
  • studiosh_-_alexandra_drive_sect_a-a_p    
  • studiosh_alexandra_drive_-_before_and_after_drawings    

studioSH were engaged for the extensive remodelling and upgrade of this 1930’s semi-detached property

The existing dwelling suffered from numerous ad-hoc extensions, the interiors were dated and the configuration was impractical.

The proposals sought to reinvigorate the ground floor; to provide a generous kitchen and living space, well day-lit with an expansive relationship with the garden. The loft space has been converted in to a master bedroom suite accessed by a new, sculptural, staircase.

The use of oak detailing throughout consolidates the spaces; from the ground floor glazing, up the staircase, culminating in the loft picture window. A subtle yet distinctive material palette was developed. Considered detailing allowing for simple and robust materials; burnished blockwork, oak and pigmented zinc to be thoughtfully composed.

The interiors finishes are ‘quiet’; white oiled oak floors and subtly variegated tiling providing the backdrop to daily life. Oak fenestrations frame the garden and give access to a generous patio flanked by a pond. Open plan interiors encourage casual conversation while the changing seasons illuminate the interior. The layout facilitates both social and contemplative moments, time with friends and family or alone to sit quietly and reflect.

The project scope presented the opportunity to upgrade the existing fabric of the building. Insulation has been applied to the external flank wall, roof and suspended timber floor and all services have been upgraded to be more efficient. The overarching desire: to engender a tranquil and relaxing atmosphere, comfortable and homely.

Annual CO2 emissions data was not provided.

Data

  • Begun: Aug 2018
  • Completed: Apr 2020
  • Floor area: 196m2
  • Sector: Residential
  • Total cost: £185,000
  • Funding: private
  • Tender date: May 2018
  • Procurement: JCT Minor Works (with Contractors Design Portion)
  • Address: Berrylands, Surbiton, KT5, United Kingdom

Professional Team

Suppliers