Studio Represent

Alder Brisco, London, 2019

 

Studio Represent_17 photographer - Agnese Sanvito 

    Download Original

  • Studio Represent_17 photographer - Agnese Sanvito    
  • Studio Represent_06 photographer - Agnese Sanvito    
  • Studio Represent_25 photographer - Agnese Sanvito    
  • Studio Represent_35 photographer -  Agnese Sanvito    
  • Studio Represent_19 photographer - Agnese Sanvito    
  • Studio Represent_23 photographer - Agnese Sanvito    
  • Studio Represent_12 photographer - Agnese Sanvito    
  • Studio Represent_13 photographer - Agnese Sanvito    
  • Studio Represent_32 photographer - Agnese Sanvito    
  • Studio Represent_33 photographer - Agnese Sanvito    
  • Alder Brisco-Studio Represent-Model View 05    
  • Alder Brisco-Studio Represent-Model View 02    
  • Alder Brisco-Studio Represent-Oddities    
  • Alder Brisco-Studio Represent-Plan and Section    
  • Alder Brisco-Studio Represent-Model View 04    

Built as speculative warehousing in 1883, this third-floor loft space was for years left derelict until taken on by recruitment agency Represent at the beginning of 2019

They swiftly briefed architects Alder Brisco with the refurbishment of the existing shell, the creation of meeting rooms, lunch, and sanitary facilities, and the provision of desk space for up to 16 members of staff. The agency’s team were to move into their new workplace just three months later. Entering the space, the architects encountered a floor plate populated solely by a lanky goods elevator with frame, gears, and pulley wheel all intact.

When later reading the history of the building, the original tenants were found to be the manufacturers of the ‘Facile’, an equally ungainly successor to the Penny Farthing. Meanwhile the pavement at the foot of the building was host to the unfolding wooden stalls of the famous Farringdon Road book market. This rich Victorian cast; of goods lift, Facile, and market stall, would lead the architects to extend the narrative, forming new rooms as idiosyncratic independent entities nestled beneath the double-pitched warehouse roof. An attic of warm wooden curiosities. With existing ceiling heights climbing from three metres at the valley to five metres at their peak, the new programme of enclosed rooms was clustered around the stair to preserve the generous lofty volume, producing a tall internal elevation beside the communal dining area whilst giving over the entire street-fronting bay to desk space.

Two slotted and dowelled plywood and linoleum desks seat eight people each. The brickwork, boarded ceilings, and goods lift were painted white, whilst the original pine floors were sanded and refinished with a whitening oil. In contrast, the new structures are built in spruce plywood with each volume distinguished by its roof form and internal linings.

Space photographed by Agnese Sanvito, models photographed by Alder Brisco

Data

  • Begun: Mar 2019
  • Completed: Apr 2019
  • Floor area: 90m2
  • Sector: Office
  • Total cost: £90,000
  • Funding: Private
  • Tender date: Feb 2019
  • Procurement: Traditional
  • Address: 47 Farringdon Road, London, EC1M 3JB, United Kingdom

Professional Team

Suppliers