Living Room Pavilion

YOU&ME Architecture, London, 2020

 

aj_small_projects_award_submission_0 

Peter Landers     Download Original

  • aj_small_projects_award_submission_0    
  • aj_small_projects_award_submission2    
  • aj_small_projects_award_submission3    
  • aj_small_projects_award_submission4    
  • aj_small_projects_award_submission5    
  • aj_small_projects_award_submission6    
  • aj_small_projects_award_submission7    
  • aj_small_projects_award_submission8    
  • aj_small_projects_award_submission9    
  • aj_small_projects_award_submission10    
  • aj_small_projects_award_submission11    
  • aj_small_projects_award_submission12    
  • aj_small_projects_award_submission15    
  • aj_small_projects_award_submission13    
  • aj_small_projects_award_submission16    
  • aj_small_projects_award_submission14    

The overall strategy for all the pavilions focuses on the idea of domesticity and ‘working from home'

Creating a series of playful, fun and engaging house-like forms, which are scattered around the International Quarter London (IQL) public realm, offering escapism, tranquillity and play, whilst at the same time enhancing the proposed landscaping works by Gustafson Porter + Bowman.

The ‘houses’ are a series of modular components of various sizes and scales which inhabit the landscape to form the four different components: the individual seating (S), the collaborative working pods (M), the Living Room (M) and the Outside Office (L).

The Living Room structure is the first to be delivered and sits opposite the new British Council and Cancer Research UK offices. In this structure the house is turned on its side, forming a sheltered pitched canopy with tiered seating. The cladding is formed of glossy metal shingles which create a colourful gradient from leaf green to magenta, responding responding to the hues of the surrounding planting. This was achieved through close collaboration with the landscape consultant to ensure that the colours and form of the pavilion were developed in conjunction with the landscaping. At the centre of the Living Room is a 7m collaborative timber table with swing out stools that playfully invite a range of uses from nearby of office workers and the public. Surrounding the table are stepped pre- cast concrete plinths with ‘upholstered’ timber seat pads and traditional spindle back and arm rests in colourful metal. Exposed glulam timbers with a steel itch plate act as the main structural ribs whilst also allowing for cosy seat niches where one can sit and look out through the large opening in the back wall. Integrated lighting, external sockets and USB charging points allow for outdoor working and night time use.

Data

  • Begun: Apr 2019
  • Completed: Oct 2020
  • Floor area: 39m2
  • Sector: Office
  • Total cost: £225,000
  • Funding: Private
  • Tender date: Feb 2019
  • Procurement: JCT Intermediate
  • CO2 Emissions: 462.16kg/m2/year
  • Address: International Quarter London, Redman Place, London, E20, United Kingdom

Materials

Glulam, Timber

Professional Team

Suppliers

AJBL Sponsor

SAS International

SAS International is a British manufacturer of interior products

Find out more