Home for an actress

Sanchez Benton architects , London, 2019

 

143_scovell_press_image_08_c_oskar_proctor 

    Download Original

  • 143_scovell_press_image_08_c_oskar_proctor    
  • 143_scovell_press_image_01_c_oskar_proctor    
  • 143_scovell_press_image_02_c_oskar_proctor    
  • 143_scovell_press_image_03_c_oskar_proctor    
  • 143_scovell_press_image_04_c_oskar_proctor    
  • 143_scovell_press_image_05_c_oskar_proctor    
  • 143_scovell_press_image_07_c_oskar_proctor    
  • 143_scovell_press_image_09_c_oskar_proctor    
  • 143_scovell_press_image_10_c_oskar_proctor    
  • 143_scovell_press_image_11_c_oskar_proctor    
  • 143_scovell_press_image_12_c_oskar_proctor    
  • 143_scovell_press_image_13_c_oskar_proctor    
  • 143_s1100_pr_ground_aj_2    
  • 143_s1101_pr_first_aj    
  • 143_s1201_pr_section_aa_aj    
  • 143_s1300_pr_axo    
  • 143_s1500_detail    

Refurbishment of a 1970’s council house for an actress

In response to a small budget, the project concentrates on the thermal improvement and reconfiguration of a small drafty 1970’s council house in central London, by finding architectural potential in the responses to the required upgrades. All new interventions explore the architectural language of the infrathin, off-the-shelf sheet building materials found in the original house.

Wherever possible, materials were retained, adapted and reused to minimise waste and reduce the carbon footprint of the intervention. Our proposals celebrate the materials and details of mass-produced housing of this period, opens views across the house, and increases access to natural light. The introduction of two new steel beams and a column, define a new centre for the house.

The colour of this structure recalls the dusty green paint of a railway bridge visible in the distance. A new high-level window in the gable end façade, provides a third aspect to the house and a view across neighbouring roofs.

By focusing on the spatial qualities of every room, opening new thresholds between spaces and concealing the kitchen behind a folding door, there is an ambiguity to how each room might be used. This allowed our client, an actress, to reimagine the space as a rehearsal studio as and when required.

Photography by Oskar Proctor

Data

  • Begun: Jul 2018
  • Completed: May 2019
  • Floor area: 68m2
  • Sector: Residential
  • Total cost: £164,200
  • Funding: Private
  • Tender date: Feb 2018
  • Procurement: JCT Minor Works 2016
  • Address: London, SE1, United Kingdom

Professional Team