Woodland Trust HQ

Feilden Clegg Bradley Studios, Lincolnshire, 2010

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

Woodland trust HQ 

Peter Cook (website)     Download Original

  • Woodland trust HQ    
  • The car-park facing elevation faces north    
  • The main staircase is naturally lit    
  • Central atrium staircase    
  • The main staircse is naturally lit    
  • Muted colours and screens of untreated larch strips are used throughout the interior spaces    
  • Site plan    
  • Ground floor plan    
  • First floor plan    
  • Second floor plan    
  • Development sketch    
  • Development sketch    
  • Development sketch    
  • Development axonometric sketch    
  • Sun path diagram    
  • Heating, cooling and ventilation strategy on a summer day    
  • Heating, cooling and ventilation strategy on a summer night    
  • Thermal mass concrete radiators diagram    
  • Detailed section through concrete radiator    
  • Timber cladding detail    

Energy efficient offices on a low-grade commercial strip at the edge of Grantham

Designed to house a staff of 200 people, the project aims to create a highly innovative and sustainable building within a market rate budget, and to achieve a BREEAM Excellent rating.

The client sought an inspirational place to work, which will demonstrate an innovative response to the current and future operational needs of the organisation, in the hope the building would strengthen the Trust's cultural values and reflect well on the charity.

Cross laminated timber construction, painted on the inside with a specially developed white varnish, was used throughout this 2,728m2 building. Meaning that timber acts as a moisture resistant membrane, while concrete panels were fixed to the frame structure to provide thermal mass with the minimum embodied carbon possible.

Office floorplates have a void for good daylight and natural ventilation with direct sunlight filtering through solar controlled glass providing bright, uplifting areas.

Data

  • Completed: Oct 2010
  • Floor area: 2,728m2
  • Sector: Office
  • Total cost: £5.1M
  • Tender date: Oct 2009
  • Procurement: Traditional SBC05
  • CO2 Emissions: 16.2kg/m2/year
  • Address: The Woodland Trust, Grantham, Lincolnshire, NG31 6LL, United Kingdom

Professional Team

AJBL Sponsor

Armstrong World Industries

A global leader in providing customised, multi material ceiling and wall solutions

Find out more